Валута
BGN
 • USD
 • EUR
 • GBP
 • BGN
 • RON
Език
BG
Меню
Профил
Език
Lenta NEW
Вижте всички статии

Какво е порьозност на косата и подходяща грижа

Какво е порьозност на косата и подходяща грижа

Какво е порьозност на косата и по какъв начин определя състоянието и? Косата ти е суха, хвърчи , изсъхва бавно?! Нещо не наред, но и ти не си сигурна какво точно. Звучи ли ти познато? Особено тези от вас със суха или естествено къдрава коса? Ключът е – Порьозността на косата.

 

Често не разбираме напълно причината за структурата на косата ни и защо тя изглежда се променя понякога, а именно първопричината за дадено състояние е определящо за неговото третиране.

 

 

Какво е порьозност на косата?

 

Порьозността на косата се отнася до способността на косата да абсорбира влагата, масла и всякакви продукти и да ги задържа за определен период от време. Тя засяга най-външния слой на косата – кутикулата. Определя колко лесно водата и други вещества могат да преминат през и да излязат от кутикулния слой, както и във или от кортекса.

 

Разбирането на нивото на порьозност на вашата коса може да направи огромна разлика в начина, по който се грижите за нея и съответно драстично да промени начина по който изглежда тя.

 

Видове порьозност на косата

1. Висока порьозност

 

В този случай кутикулата е повдигната повече от нормалното. В резултат на това косата абсорбира излишната влага, но не успява да я задържи достатъчно време. Следователно или изглежда, че остава мокра за дълго време, или губи влага толкова бързо, колкото се абсорбира. Възможните причини за това са тежка химическа обработка или фактори на околната среда. Кутикулите тук са склонни да имат празнини и дупки, като по този начин ги стават податливи на фризове и лесно се заплитат, а самата коса изглежда матова и повяхнала.

 

Характеристики:

 • Косата лесно абсорбира вода, но изисква повече продукти.
 • Косата често изглежда и се чувства суха
 • Заплита се много лесно
 • Често има фризове
 • Изсъхва много бързо

 

2. Ниска порьозност

 

Тук кутикулата остава затворена, плоска, компактна и плътно свързана. Следователно косата ви не позволява на влагата да влиза или излиза лесно. Отблъсква и се противопоставя на насищането с овлажняващи химикали. Въпреки че този тип коса изглежда здрава, тя няма еластичност или обем. Каквото и да се нанесе, просто седи върху косата и не достига до корена/скалапа. Така че, докато продуктът може да покрие косата ви отвън, той наистина не прави нищо повече за нея.

 

Характеристики :

 • Отнема много време на косата, за да се намокри и отнема много време, за да изсъхне
 • Продуктите остават върху косата и са склонни да се натрупват, вместо да абсорбират.
 • Естествените масла не проникват лесно, а по-скоро седят върху косата ви.
 • Плътните продукти правят косата ви мазна
 • Не поема лесно цвета на косата (боята).

 

3. Нормална порьозност

 

Имате нормално ниво на порьозност, когато косата ви абсорбира и задържа идеалното количество влага. Той не само задържа вода и блести за по-дълъг период от време, но също така има тенденция да поема по-добре цвят/химикали. Кутикулите тук са по-свободни и не позволяват на прекомерната влага да влезе или да излезе. Въпреки че този тип коса изисква най-малко усилия по отношение на поддръжката и може да държи добре прически, къдрене и боядисване, прекаляването с тези процедури може да я увреди и да увеличи нейната порьозност!

 

Характеристики :

 • Косата е здрава и еластична.
 • Изисква много малко поддръжка.
 • Лесно приема и задържа влагата вътре в кутикулата.
 • Задържа стилове добре и може да се оцветява с добри резултати.

 

!!! Третирането на косата ви, режима ви на грижа за косата, продуктите, които използвате, начина ви на живот, химическите обработки и честото топлинно оформяне са фактори, които повлияват и променят порьозността на косата ви.

 

Как ви помага познаването на вашето ниво на порьозност на косата?

 

Познаването на порьозността на косата ви ще ви даде представа за основното ниво на овлажняване и също така ще ви помогне да изберете правилните продукти, за да поддържате гривата си еластична, силна и блестяща!

 

 Как да определим порьозността на косата си?

Метод 1:

Вземете няколко косъма от вашия гребен или четка и ги пуснете в купа с вода. Оставете ги да престоят 2-4 минути. Ако косата ви плува, имате ниска порьозност. Ако потъне, имате висока порьозност. Препоръчително е да направите теста на прясно измита коса.

Метод 2:

Вземете кичур коса и плъзнете пръстите си нагоре по косъма в посока към скалпа. Ако усетите малки неравности, това означава, че кутикулата ви е повдигната и че имате голяма порьозност. Ако пръстите ви се плъзгат гладко, тогава имате коса с ниска порьозност.

 

Как да се погрижим за коса с  ниска и висока порьозност?

       

1.Съвети за грижа за коса с ниска порьозност 

 • Прилагайте топлина при дълбоко кондициониране, за да отворите косъма - Когато използвате маски или правите терапия на косата си, не забравяйте да използвате някаква форма на топлина. Използвайте затоплена кърпа или горещ душ след дълбоко кондициониране.
 • Използвайте топла или гореща вода понякога, когато миете косата си, тъй като тя позволява натрупването на мръсотия и продукти от скалпа ви да бъдат отстранени. Топлата вода помага за отваряне на порите и кутикулата на косъма ви. Нооо… имайте предвид, че прекомерното миене на косата с гореща вода може да я направи прекалено пореста, което да я направи суха и чуплива
 • По-леките продукти работят най-добре за коса с ниска порьозност, като флуиди и лосиони за коса. Кремовете и маслото ще направят косата ви мазна, тъй като поради гъстата консистенция е по-трудно за кичурите ви да абсорбират тези продукти. Използвайте по-леки масла като масло от гроздови семки, бадемово масло, масло от авокадо, масло от жожоба и арганово масло.
 • Нанасяйте продуктите върху влажна коса
 • Не прекалявайте с протеиновите продукти за грижа. Косата с ниска порьозност обикновено е чувствителна към протеини и би било добре да сте внимателни с употребата им.
 • Продукти с овлажнители (хюмектанти) – Които привличат и задържат влагата. Когато купувате продукти, потърсете съставки, които съдържат овлажнител, мед, глицерин, алое вера, хиалуронова киселина, пропилей гликол, сорбитол и други

 

     2.Съвети за грижа за коса с висока порьозност

 • Купувайте балсами или продукти, които да разплитат косата(Тъй като кутикулите на косата ни са отворени, косата много лесно се заплита. Така че искате продукти, които ще помогнат за лесното разплитане на косата ви)
 • Използвайте маски за коса  – Дълбокото кондициониране е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за коса с голяма порьозност. Маските за коса са с по-плътна субстанция и съдържат съставки, които проникват в косъма. Целта им е ВРЕМЕННО да възстанови и подхрани кутикулите на косъма с по-висок вискозитет. Тъй като маската е по-плътна, тя трябва да се остави върху косата по-дълго, за да проникне в косъма. Маските за коса са като временно решение. Това е нещо, което трябва да правите редовно.
 • Третирането с протеини е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО – за разлика от косата с ниска порьозност. Силно порестата коса има дупки в косъма и протеинът временно запълва тези дупки и укрепва косъма. Протеинова терапия се грижи да запълни и подсили косъма. Не забравяйте, че протеинът не е овлажнител и не трябва да се третира като такъв.
 • Изплаквайте със студена вода, за да затворим вече отворената кутикула. Това е най-добрият начин да запечатате влагата.
 • Нанесете продукти върху мокра коса – косата ви така или иначе ще попие водата след няколко минути, така че е най-добре да нанесете продуктите върху мокра коса.
 • Тежките продукти – като кремове и масла са склонни да поддържат косата ни хидратирана за по-дълъг период от време в сравнение с по-леките продукти. Тежкото масло и кремове помагат за запълване на празнините във вашите повредени кутикули и допълнително предпазват косата ви от загуба на твърде много влага.
 • Масла за запечатване – масло от жожоба, зехтин, кокосово масло, масло от коноп 
 • Стремете се да оставяте косата да изсъхва на въздух възможно най-често

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Нови продукти

- ⭐ Оторизиран партньор 

- 100% оригинални продукти

- Доставка 1- 4 работни дни

- Безплатна доставка над 79лв

-----------------------------------------

Адрес: Пловдив, Околовръстен път 325

Тел: 0888877064

Работно време: пон-петък 8:30-17 ч

Най-продавани